Babka marmurkowa

Babka marmurkowa
1 vote, 2.00 avg. rating (58% score)

kulinaria (22)Składniki:

1. 25 dag maki pszennej
2. 5 dag mąki ziemniaczanej
3. 25 dag cukru pudru
4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
5. 5 jajek
6. 25 dag masła
7. 2 łyżki soku z cytryny
8. 2 łyżki cukru waniliowego
9. 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
10. 2 łyżki kakao,
11. Polewa czekoladowa

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym, cukrem, sokiem z cytryny i cytrynową skórką na puszysty krem. Dodawać żółtka i starannie ucierać.
Wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Białka ubić i wymieszać z ciastem maślanym jednocześnie powoli wsypując wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części i do jednej wsypać kakao i wymieszać. Do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką (najlepiej żeby to była specjalna foremka do pieczenia babek z kominkiem) nałożyć jasne ciasto a na nie ciasto kakaowe i lekko przemieszać, aby powstał marmurek. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 30 ? 40 minut. Po upieczeniu polać babkę polewą czekoladową.

Podobne wpisy tematyczne online: