Beza z twarożkową masą

Beza z twarożkową masą
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

kulinaria (21)Składniki:

1. 6 ? 7 białek
2. Pół laki wanilii
3. 25 dag cukru pudru
4. 1 łyżeczka soku z cytryny
5. 25 tłustego twarożku
6. 1, 25 szklanki słodkiej śmietanki 30%
7. 3 łyżki płynnego lipowego miodu
8. Posiekane różne bakalie
9. 1 łyżka drobno startej czekolady deserowej

Wykonanie:

Do rondelka wsypać przez sitko cukier puder a następnie wlać zimne białka i ubijać aż piana będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i utłuczoną i przesianą wanilię. Delikatnie wymieszać i podzielić na połowę. Uformować dwa okrągłe blaty wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec przez 5 minut; zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 1,5 godziny. Następnie powoli ostudzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Twaróg utrzeć z miodem a następnie z dobrze ubitą śmietaną i bakaliami. Przekładać kremem twarogowym krążki bezowe, wierzch także posmarować śmietaną i oprószyć startą czekoladą.

Podobne wpisy tematyczne online: