Ciastka morelowe

Ciastka morelowe
1 vote, 3.00 avg. rating (68% score)

Barmani na wesele (3)Składniki:

1. Pół kilograma mrożonego ciasta francuskiego
2. 3 morele
3. 4 łyżki rodzynek sułtańskich
4. 8 śliwek
5. 3 łyżki cukru pudru
6. 1 jajko
7. 1 opakowanie cukru waniliowego
8. Cukier puder do posypania

Wykonanie:

Ciasto rozmrozić (25 minut) w temperaturze pokojowej.
Owoce oczyścić, umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki i pokroić na mniejsze cząstki.
Ciasto rozwinąć, pokroić na prostokąty (musi być parzysta ilość; z tej porcji ciasta powinno wyjść 16 prostokątów). Na połowie prostokątów rozłożyć owoce. Na wierzchu posypać rodzynkami i oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Przykryć pozostałymi prostokątami ciasta i pozlepiać brzegi. Wierzchnią warstwę ciastek ponacinać i poukładać na blaszce do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza i wstawić do niego blachę z ciastkami na pół godziny. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Ciastka najlepsze są podawane na ciepło.

Podobne wpisy tematyczne online: