Ciasto kruche podstawowe

Ciasto kruche podstawowe
1 vote, 5.00 avg. rating (88% score)

barista-na-targi-1Składniki:

– 1kg.mąki
– 6 żółtek
– 0,5 l śmietany
– 25 dag margaryny
– 0,5 szklanki cukru
– 3 szczypty soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
– zapach
Ciasto kruche podstawowe Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek,do dołka dodać sześć żółtek, pół litra kwaśnej,gęstej śmietany, dwadzieścia pięć dekagramów miękkiej margaryny, pół szklanki cukru, trzy szczypty soli, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, jedną torebkę cukru waniliowego i olejek zapachowy(według uznania). Wszystkie produkty dokładnie wymieszać nożem, a następnie połączyć ze sobą.Jeszcze chwilkę pougniatać, aż ciasto będzie całkiem gładkie i nie będzie można wyczuć ziarenek cukru. Wstawić na godzinkę do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. Następnie posypać stolnicę mąką, wyłożyć na nią schłodzone ciasto i dokładnie rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Dokładnie wylepić blaszkę plackiem z ciasta, ponakłuwać widelcem. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na piękny,złoty kolor. Tak przyrządzone ciasto może być bazą dla najróżniejszych placków(makowców, serników, placków z najprzeróżniejszymi masami, jabłeczników i wszelkimi innymi owocami). Smacznego!!!

Podobne wpisy tematyczne online: