Drożdżówka z serem twarogowym

Drożdżówka z serem twarogowym
1 vote, 5.00 avg. rating (88% score)

kulinaria (9)Składniki:

Ciasto:

1. Pół kilograma mąki pszennej
2. 150 ml mleka
3. 4 dag drożdży
4. 15 dag cukru
5. 6 żółtek i całe jedno jajko
6. 10 dag masła
7. Szczypta soli

Masa serowa:

1. 40 dag tłustego twarogu
2. 4 żółtka i jedno całe jajko
3. 20 dag cukru
4. Pół szklanki sklarowanego masła
5. 1,3 dag drożdży
6. 3 ? 4 łyżki mleka
7. 5 dag drobnych rodzynek
8. 5 dag posiekanych migdałów
9. Szczypta soli

Wykonanie:

Rozetrzeć drożdże z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i trzema łyżkami mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką. Żółtka utrzeć z cukrem, masło stopić i przestudzić. Dodać to wszystko do mąki z rozczynem i odrobinę posolić. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Twaróg utrzeć i dodać do niego (stale ucierając) po jednym żółtku a następnie całe jajko i letnie masło. Następnie należy dodać drożdże utarte z resztą mleka i bakalie.
Wyrośnięte ciasto nałożyć cienką warstwą na wysmarowaną masłem i oprószonej mąką blaszce do pieczenia i odstawić znowu, aby podrosło. Na wyrośniętym cieście rozłożyć masę serową i znowu odstawić. Gdy ser się podniesie posmarować rozbełtanym jajkiem (można też zrobić kruszonkę i nią posypać ciasto) i wstawić na około 50 minut do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika.

Podobne wpisy tematyczne online: