Galettes sucrees – arabskie pierniczki

Galettes sucrees – arabskie pierniczki
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Nie mogłam przejść obojętnie wobec tego przepisu, gdyż zapowiadał się niezwykle atrakcyjnie.
Ciasteczka z mąki razowj, pełnoziarnistej z dodatkiem sporej ilości daktyli, migdałów, orzechów i suszonych moreli o korzennej nutce…musiały smakować bosko!
Spóbowałam i się nie zawiodłam,smak znakomity…prawdziwa zdrowa przekąska która na stałe zagosci w kalendarzu moich wypieków. Bardzo polecam:)
To moja propozycja do „Tygodnia sezamowego”
Przepis pochodzi z broszury „Tadżin Kebab” z Poradnika Domowego.

Składniki:

– 4 jaja
– 3/4 szkl. cukru
– 1/2 szkl. oleju
– 3 szklanjki mąki razowej ( dałam pszenną razową )
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia( dałam 1 ł.)
– 0,5 łyżeczki cynamonu
– 0,5 łyżeczki soli
– 0,5 szklanki daktyli bez pestek
– 0,5 szklanki migdałów
– 0,5 szklanki orzechów włoskich
– 0,5 szklanki suszonych moreli
– ziarno sezamu do posypania wierzchu caisteczek

Ubić 3 jaja z cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem i cunamonem a na koniec posiekane bakalie.
Przełożyć ciasto na stolnicę. Podzilić je na dwie części, z każdej ulepić wałek długości 35 cm i grubości 5 cm.
Ułożyć oba wałki na papierze pergaminowym, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi.
Roztrzepanym jajem posmarować wierzch każdego wałka a następnie posypać sezamem.
Piec 20 min. na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175 stopni C.
Odstawić na 5 min do ostudzenia, następnie pokroić na kawałki gruboiści 2 cm.
Ponownie ułożyć na blaszce i piec kolejne 15 min. w tej samej temperaturze.
Smacznego:)

Faworki – chrust

Składniki:

– 20 dkg mąki

– 3 łyżki śmietany kwaśnej

– 3 żółtka

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– olej roślinny do smażenia ( może być smalec)

– cukier puder do posypania

– odrobina spirytusu ok 1-2 łyżki

– sól

Wykonanie:

Z mąki, żółtek , spirytusu, kwaśnej śmietany i szczypty soli wyrobić ciasto. Rozwałkować je na cienki placek. Wykrawać długie prostokąty z dziurką w środku i każdego faworka przełożyć przez ten otwór . Wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone faworki wyłożyć na papierowe serwety w celu odsączenia tłuszczu . Na koniec posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne wpisy tematyczne online: