Kapuśniak z boczkiem

Kapuśniak z boczkiem
1 vote, 3.00 avg. rating (68% score)

catering-rzeszow-4Składniki:

1. 0,30 kilograma kwaszonej kapusty
2. 4 spore ziemniaki
3. Włoszczyzna
4. 1 cebula
5. 2 łyżki oleju
6. 2 ząbki czosnku
7. 0,10 kilograma wędzonego boczku
8. 1 łyżka mąki pszennej
9. 2 listki laurowe
10. 7 ziarenek ziela angielskiego
11. 7 ziarenek czarnego pieprzu
12. Tymianek do dekoracji
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kapustę odcisnąć, (jeśli jest bardzo kwaśna, wypłukać) i drobno pokroić.
Cebulę i czosnek obrać; cebulę drobno posiekać. Warzywa oczyścić, obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną cebulę, a następnie dodać kapustę i resztę warzyw; zalać trochę więcej niż litrem wrzącej wody, wrzucić przyprawy i całe ząbki czosnku, zagotować a następnie zmniejszyć płomień i gotować około pół godziny.
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę; po pół godzinie gotowania zupy dodać do garnka i gotować aż będą miękkie.
Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na suchej patelni na chrupiące skwarki; oprószyć mąką i zarumienić na złoty kolor. Zasmażkę dodać do zupy przed końcem gotowania. Na talerzach udekorować gałązkami tymianku.

Podobne wpisy tematyczne online: