Keks bananowy

Keks bananowy
1 vote, 7.00 avg. rating (108% score)

Keks bananowy

Keks wyszedł bardzo wilgotny i aromatyczny ( taki najbardziej lubię) , baaaaaaaaardzo dobry w smaku… polecam !!! ( przepis Jamaiki )

Składniki:

– 3,5 szkl. mąki

– 1,5 szkl. cukru

– 1 szkl. posiekanych orzechów

– 2/3 szkl. oleju

– 4 jaja

– 4 średnie banany

-2 tabliczki czekolady

– 2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 cytryna

– szczypta soli

Wykonanie:

Z cytryny zetrzeć skórkę, dodać olej, sól, cukier i wszystko razem ubijać mikserem, aż do rozpuszczenia cukru. Wciąż ubijać dodając po jednym jajku, aż powstanie puszysta masa.

W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Dodawać po troszce do masy i dokładnie wymieszać.

Banany i czekoladę pokroić w kostkę, dodać do ciasta i wymieszać, przy okazji dodać również orzechy.

Ciasto przełożyć do blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ,około 50-60 min.

Wystudzone ciasto można polukrować lub polać polewą czekoladową.

Moje uwagi:

Składniki ciasta na dwie blaszki 10 cm x 40 cm.

Aby uniknąć niedopieczenia i zakalca ,zdecydowanie polecam zrobić to ciasto w dwóch węższych blaszkach , a niż w jednej szerszej.

Smacznego!

Podobne wpisy tematyczne online: