Makowe ślimaczki

Makowe ślimaczki
1 vote, 3.00 avg. rating (68% score)

kulinaria (9)SKŁADNIKI:

1. 20 dag masła
2. 30 dag mąki
3. 10 dag cukru pudru
4. 2 żółtka
5. 2 łyżki kwaśnej śmietany
6. Otarta skórka z jednej cytryny
7. Sól
8. 20 dag gotowej masy makowej
9. 3 ? 4 łyżki mleka
10. Cukier perlisty do dekoracji

WYKONANIE:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, obłożyć kawałkami masła i wszystko razem posiekać nożem, a następnie wsypać cukier puder i skórkę cytrynową; posiekać a potem szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto po wyrobieniu zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu ciasto cienko rozwałkować (na grubość 3 mm) i uformować prostokąt. Posmarować prostokąt masą makową i ciasno zwinąć rulon. Następnie rulon ciasta zawinąć w folię i chłodzić w lodówce dalsze 30 minut.
Po odwinięciu z folii ostrym nożem maczanym w wodzie pokroić rulon na pół centymetrowe plastry. Każde powstałe w ten sposób ciastko posmarować mlekiem i posypać cukrem perlistym. Ciastka układać na nasmarowane blaszce i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podobne wpisy tematyczne online: