Makowiec z beza

Makowiec z beza
1 vote, 2.00 avg. rating (58% score)

kulinaria (8)SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:
1. 1 szklanka mąki
2. 3 łyżki cukru pudru
3. Pół kostki masła
4. 1 łyżka cukru waniliowego
5. 1 żółtko
6. 1 ? 2 łyżki śmietany
Masa makowa:
1. 40 dag maku
2. 15 dag cukru pudru
3. Pół litra mleka
4. Aromat waniliowy (mały)
5. 3 jajka
6. 10 dag rodzynek
7. 10 dag miodu
8. 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
9. 5 dag posiekanych migdałów
Beza kawowa:
1. 4 jajka
2. 10 dag drobnego cukru
3. 2 łyżki świeżo zmielonej kawy

WYKONANIE:

Mąkę posiekać na stolnicy z masłem, dodać żółtko i śmietanę; wszystkie składniki posiekać dokładnie nożem, a gdy się połączą szybko zagnieść kruche ciasto, które następnie zawinąć w folię i schłodzić w lodówce, (co najmniej pół godziny).
Mak opłukać, zalać mlekiem i gotować na małym płomieniu przez pół godziny. Osączyć i dwa razy zmielić. Do maku dodać utarte z cukrem żółtka, miód, aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową i migdały. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Ciast wyjąc z lodówki, rozwałkować i ułożyć na blaszce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i wstawić kruche ciasto na 10 minut. Na podpieczony placek wyłożyć masę makową i wstawić do piekarnika na pół godziny (180 stopni).
Białka ubić na pianę dosypując stopniowo cukier a gdy piana będzie sztywna wsypać zmieloną kawę i wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika i nałożyć kawową pianę. Piec jeszcze 20 minut.

Podobne wpisy tematyczne online: