u leona leszno menu

u leona leszno menu
1 vote, 2.00 avg. rating (58% score)

fotografia-slubna-koszalin-4Składniki:

1. 2 pomidory
2. 1cebula
3. 1 marchewka
4. 1 papryka
5. 1 por
6. 1 szklanka czerwonej soczewicy
7. 3 ząbki czosnku
8. 5 szklanek bulionu
9. 2 łyżki oliwy
10. 3 listki laurowe
11. Suszone oregano
12. Ostra mielona papryka
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki; cebulę i czosnek obrać; cebulę pokroić w kostkę, czosnek rozgnieść. Por oczyścić, umyć i pokroić w talarki. Paprykę przekroić, usunąć pestki, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej przygotowane warzywa. Podsmażone warzywa zalać bulionem, dodać listki laurowe, przyprawić do smaku oregano, papryką mieloną, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, zagotować.
Soczewicę przebrać, opłukać i dodać do zupy. Gotować trochę więcej niż pół godziny.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotującej się zupy. Gotować razem jeszcze około 5 minut. Przed podaniem jeszcze raz doprawić do smaku.

Podobne wpisy tematyczne online: