Piernik

Piernik
1 vote, 5.00 avg. rating (88% score)

kulinaria (22)SKŁADNIKI:

1. Pół kilograma mąki
2. 25 dag cukru
3. 5 łyżek powideł śliwkowych
4. 25 dag cukru trzcinowego
5. Pół szklanki gęstego miodu
6. 5 dag masła
7. 4 jajka
8. 5,5 szklanki mleka
9. 5 dag rodzynek
10. 10 dag suszonych śliwek
11. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
12. 1 torebka przyprawy do piernika
13. 4 łyżki piwa
14. 2 łyżki kakao
15. 2 łyżki rumu
16. Tabliczka gorzkiej czekolady
17. 1 łyżka masła
18. 2 łyżki cukru trzcinowego
19. Tłuszcz i bułka tarta do formy

WYKONANIE:

Na patelni zrumienić 2 łyżki cukru, dodać piwo i zrobić karmel.
Rodzynki wymieszać z rumem. śliwki pokroić w kosteczkę. Mleko wlać do garnka, dodać zrobiony karmel, resztę cukru, miód, masło i przyprawę do pierników i podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Do wystudzonego mleka dodać żółtka i powidła. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Wymieszać a następnie do ciasta wrzucić rodzynki i śliwki. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem.
Blaszkę do pieczenia natłuścić i posypać tartą bułką; napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Blaszkę z ciastem wstawić na godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli i połączyć z masłem. Posmarować piernik i posypać cukrem trzcinowym.

Podobne wpisy tematyczne online: