Placek z gruszkami

Placek z gruszkami
1 vote, 4.00 avg. rating (78% score)

Pokazy barmańskie (1)Składniki:

1. 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
2. 25 dag margaryny
3. 2/3 szklanki cukru pudru
4. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
5. 4 jajka
6. Pół szklanki mleka
7. 1 kg gruszek
8. 20 dag żurawiny
9. 3 łyżki cukru
10. 4 łyżki konfitury morelowej

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę; ucierając dodawać po kolei jajka. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i powoli dosypywać do ucieranego ciasta, a na końcu wlać mleko i połączyć z ciastem.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Gruszki obrać, oczyścić i pokroić na cząstki. Ciasto rozsmarować na blaszce, ułożyć na nim cząstki gruszek,lekko powciskać.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza i wstawić blaszkę z ciastem na około 35 minut. Żurawiny wrzucić na wrzątek z dodatkiem cukru i ugotować. Odcedzić, ostudzić i osuszyć. Ciepły placek posmarować konfiturą i posypać żurawinami (placek najlepszy jest podany wkrótce po wyjęciu z piekarnika).

Podobne wpisy tematyczne online: