Przekładaniec z morelami

Przekładaniec z morelami
1 vote, 5.00 avg. rating (88% score)

kulinaria (5)SKŁADNIKI:

1. 25 dag serka mascarpone
2. 25 dag gęstego jogurtu
3. 10 dag cukru pudru
4. 200 ml śmietanki kremówki
5. 50 ml likieru migdałowego
6. 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
7. 30 dag biszkoptów
8. 20 dag świeżych moreli
9. Kakao do posypania

WYKONANIE:

Jogurt, serek mascarpone i cukier dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy serowo ? jogurtowej.
Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 100 ml gorącej wody, dodać likier migdałowy i odstawić do wystudzenia.
W szklanej misce układać warstwami namoczone w kawie biszkopty, masę serowo ? śmietanową i pokrojone morele (morele mogą być surowe lub króciutko podduszone w cukrowym sosie; najwyżej pół minuty). Ostatnią warstwą powinien być serowo ? śmietanowy krem. Następnie deser wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny, aby niedobrze schłodził, a przed podaniem posypać (najlepiej przez sitko) ciemnym kakao.

Podobne wpisy tematyczne online: