Sałatka z rzodkiewką

Sałatka z rzodkiewką
1 vote, 4.00 avg. rating (78% score)

kulinaria (1)Składniki:

1 pęczek rzodkiewek
40 dag niedużych ziemniaków
10 dag boczku w plastrach
Gałązka koperku do dekoracji
Sos:
Pół pęczka koperku
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, wystudzić, a następnie obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.
Boczek krótko przesmażyć na suchej patelni. Rzodkiewki dokładnie umyć i osuszyć, a następnie pokroić także w ćwiartki.
Przygotować sos: koperek dokładnie umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Czosnek, obrać, przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Majonez i jogurt wymieszać i połączyć z czosnkiem roztartym z solą. Dodać posiekany koperek. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ziemniaki i rzodkiewki ułożyć na talerzu i polać sosem, dokładnie wymieszać. Podawać z usmażonym boczkiem. Na koniec udekorować gałązkami koperku.

Podobne wpisy tematyczne online: