Serowe ciasteczka

Serowe ciasteczka
1 vote, 4.00 avg. rating (78% score)

kulinaria (8)Składniki:

1. 20 dag twarogu
2. 6 łyżek oleju słonecznikowego
3. 40 dag mąki pszennej
4. 7 łyżek mleka
5. 1 jajko
6. 1 torebka cukru waniliowego
7. 4 łyżki cukru
8. Pół opakowania suszonych drożdży
9. Puszka moreli w syropie
10. Mak i wiórki kokosowe do dekoracji
11. Szczypta soli

Wykonanie:

Twaróg pokruszyć, zmiksować z mlekiem, olejem cukrem waniliowym, cukrem i szczyptą soli.
Do masy przesiać przez sito mąkę, dodać drożdże, jajko i wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz wyrobić, na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, a następnie pokroić na kwadraty o mniej więcej 12 centymetrowym boku. W każdym kwadracie naciąć boki po przekątnej i zaginać do środka tworząc wiatraczki zlepiając je palcem. Na środek każdego ciastka kłaść odsączoną z zalewy połówkę moreli. Ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać albo makiem albo wiórkami kokosowymi. Piec przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Podobne wpisy tematyczne online: