Smakowanie dań

Smakowanie dań
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Każdy z nas ma inny smak kulinarny. Każdemu z nas smakują różne potrawy. Niektórzy z nas kochają zupy, inni wolą sosy mięsne a jeszcze inni dania wegetariańskie. Smakowanie dań jest czymś naturalnym. Robimy to zawsze wtedy, gdy gotujemy, gdy przygotowujemy jakąkolwiek potrawę. Zapraszając gości na obiad musimy mieć pewność, że to, co przyrządzimy jest smaczne i odpowiednio doprawione. Nie ma więc innego sposobu jak tylko spróbować potrawy. Próbujemy w niewielkich ilościach – gdy danie jest już doprawione i niemal gotowe. Jest to odpowiedni moment na ostateczne poprawki – na dosolenie, dodanie pieprzu, papryki czy innej używanej przez nas przyprawy. W Polsce niemal do każdego dania dodajemy sól i pieprz. Są to podstawowe przyprawy na naszym stole. Niektórzy dodają ich więcej inni mniej. By stwierdzić, że dana potrawa jest dokładnie taka, jak sobie to wyobrażaliśmy musimy jej spróbować. Wiele osób przyprawia jedzenie na oko, czyli wsypuje takie ilości przypraw, jakie wydają się słuszne, nie próbując następnie dań.