Szarlotka

Szarlotka
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

W Polsce ten wypiek nazywamy również „jabłecznikiem”. Nie każdy wie, że pomysł na szarlotkę zrodził się we Francji. Produkt końcowy składa się z półkruchego lub kruchego ciasta oraz owoców. Nie zawsze są to jabłka, jak można by się domyślać po nazwie. Często do wypieku stosuje się również gruszki lub brzoskwinie, czy morele. Można dodać również innych dodatkowych owodów, np. rodzynek. Dla najlepszego aromatu warto dodać cynamon. Popularną metodą podawania tego ciasta jest ułożenie podgrzanej (lub świeżo upieczonej) szarlotki obok lodów śmietankowych. Zapewnia to mocny kontrast między ciepłym wypiekiem a zimnymi lodami przy jednoczesnym słodkim smaku obu przysmaków. Powstaje wtedy potocznie zwana bomba kaloryczna, dlatego należy uważać ze spożywaniem dużych ilości tego typu deserów. Zaletą szarlotki jest z pewnością względna łatwość przygotowania, gdyż według przepisów na pieczenie całego ciasta wystarcza około godziny. Pozwoli to zaoszczędzić na czasie, gdy mieliśmy w planie o wiele bardziej czasochłonny tort czy inne ciasta.

Podobne wpisy tematyczne online: