Tiramisu

Tiramisu
1 vote, 4.00 avg. rating (78% score)

kulinaria (6)SKŁADNIKI:

1. 25 dag chudego twarogu
2. 10 dag biszkoptów
3. 25 dag serka mascarpone
4. 4 żółtka
5. 1 torebka cukru waniliowego
6. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
7. 50 ml likieru amaretto
8. 1 łyżka kakao
9. 15 dag malin lub innych sezonowych owoców
10. świeże listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji deseru

WYKONANIE:

Twaróg, serek mascarpone włożyć do miski, dodać żółtka i cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować wszystkie składniki. Wstawić do lodówki. Kawę rozpuścić w kieliszku gorącej wody, wystudzić i zmieszać z likierem amaretto. Cztery biszkopty (najlepiej żeby były podłużne) odłożyć a resztę połamać. Połowę pokruszonych biszkoptów rozłożyć do 4 pucharków i skropić kawą z likierem, a następnie przykryć połową przygotowanego kremu i posypać oczyszczonymi owocami. Następnie powkładać resztę połamanych biszkoptów, które także skropić kawą i przykryć resztą pozostałego kremu. Pucharki nakryć folią i wstawić do lodówki na 6 godzin. Przed podaniem tiramisu posypać kakao i udekorować podłużnym biszkoptem i kilkoma owocami.

Podobne wpisy tematyczne online: