Typowe przysmaki kuchni polskiej

Typowe przysmaki kuchni polskiej
1 vote, 5.00 avg. rating (88% score)

Typowe przysmaki kuchni polskiej

Kuchnia każdego kraju ma swoje potrawy ściśle związane właśnie z tym obszarem, chociaż kraje położone blisko siebie, w tych samych warunkach przyrodniczych i klimatycznych, maja bardzo podobne kuchnie. Przykładami mogą być z jednej strony kuchnia hiszpańska czy portugalska, z drugiej zaś polska i czeska. Kuchnia polska charakteryzuje się kilkoma wspólnymi dla całego kraju zarówno potrawami, jak i składnikami, z jakich są przyrządzane. Od zawsze na naszych ziemiach królowały ziemniaki, kiszona kapusta, do tego jednak mięsa, przyrządzane na bardzo wiele sposobów. W naszej tradycyjnej kuchni nie ma takich egzotycznych owoców jak pomarańcze czy banany, są jednak owoce dostępne od dawien dawna, jak leśne jagody, borówki, w wielu potrawach występują też jabłka. Kuchnia polska to również bogactwo przypraw zarówno ziołowych, wytwarzanych z ziół dostępnych na naszych polach, jak też korzennych, które dostarczane były przez karawany ze wschodu. Do najbardziej znanych polskich dań można zaliczyć kotlet schabowy, pierożki z nadzieniem mięsnym i nie tylko, ziemniaki przyrządzane na wiele sposobów.

Podobne wpisy tematyczne online: