Winogrona w galaretce

Winogrona w galaretce
1 vote, 5.00 avg. rating (88% score)

kulinaria (2)SKŁADNIKI:

1. 10 dag drobnego cukru
2. 3 jajka
3. 10 dag mąki
4. 25 dag białych winogron
5. 25 dag czerwonych winogron
6. 2 torebki galaretki
7. Olej do wysmarowania formy

WYKONANIE:

Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubijać aż powstanie puszysty krem. Dodać przesianą mąkę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Wąską, długą blaszkę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 10 minut (aż się ładnie przyrumieni).
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i zostawić, aby ostygło.
Formę ponownie wysmarować olejem, wyłożyć folią spożywczą i ponownie włożyć do niej upieczone ciasto. Winogrona oczyścić z ogonków, umyć i osuszyć. Poukładać na cieście.
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejącą zalać winogrona. Wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny, aby dobrze zastygnęła. Przed podaniem pokroić na grube plastry.

Podobne wpisy tematyczne online: