Wokół musztardy

Wokół musztardy
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Gorczyca jest rośliną powszechnie uprawianą w wielu krajach i posiada właściwości dietetyczne. Przyprawę w postaci ziarenek dodaje się do kiszenia ogórków, do kapusty białej i czerwonej, oraz do przyrządzania różnego rodzaju ryb i mięs, co wspomaga układ odpornościowy, pomaga trawić tłuszcze i zapobiegać wielu chorobom. Do wędlin podawana jest jako składnik musztardy. Ziarna gorczycy rozgniata się i łączy z sokiem winogronowym, wodą, octem i winem, a następnie miksuje na gładko. W ten sposób powstaje przyprawa, będąca powodem do dumy wielu narodów. Amerykańska musztarda jest łagodna w smaku, żółta z dodatkiem cukru. Niemcy mają, ciemną, octową i ostrzejszą, ale nie tak ostrą jak Anglicy. Francuzi natomiast mają dwa rodzaje Dijon jasną i mocną oraz łagodną w smaku Bordeaux, czy łagodną w smaku Meauxo. Na polskie stoły trafiają wciąż nowe odmiany: oryginalna musztarda Dijon, musztarda prowansalska z czerwoną papryką i czosnkiem, musztarda starofrancuska, z białym winem i całymi ziarnami goryczy.

Podobne wpisy tematyczne online: