Żeberka w warzywach

Żeberka w warzywach
1 vote, 4.00 avg. rating (78% score)

kulinaria (1)SKŁADNIKI:

1. 75 dag żeberek
2. 4 dosyć duże ziemniaki
3. 4 duże marchewki
4. 1 łodyga selera naciowego
5. 1 cebula
6. 2 ząbki czosnku
7. Litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
8. Oliwa
9. Tymianek
10. Majeranek]
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Warzywa oczyścić, obrać, umyć.
Marchewkę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć przez chwilę, a gdy lekko zmiękną wyjąć z rondla, podzielić na dwie części i jedną z nich zmiksować.
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na pasy, włożyć na tłuszcz, w którym smażyły się warzywa i zrumienić ze wszystkich stron. Podlać bulionem i dusić aż mięso zmięknie. Wyjąć mięso z rondla, usunąć kości a mięso pokroić w kostkę.
Do bulionu włożyć podsmażoną marchewkę z cebulą, pokrojone w dosyć dużą kostkę ziemniaki, umytą całą łodygę selera naciowego i zmiksowane warzywa a na końcu mięso. Potrawę doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze około 20 minut. Łodygę selera usunąć.

Podobne wpisy tematyczne online: