Zielono mi

Zielono mi
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Doskonałym uzupełnieniem posiłków głównie smażonych, w witaminy, chlorofil oraz sole mineralne jest zielona sałata, która ze względu na zawartość błonnika odtruwa organizm, a tym samym odmładza. Podobno mleczko wydzielające się w łodyżkach sprowadza spokojny sen, dlatego też sałata goszcząca w kuchni od starożytności była chętnie jadana wieczorem przez Rzymian. Wysoko ceniono ją także w Egipcie, Grecji i Rzymie. Do Polski sałatę sprowadziła królowa Bona, ale nie cieszyła się popularnością i nie szybko przyjęła się do rodzimego menu. Nasi przodkowie nie chcieli jej jadać nawet na królewskich stołach. Dopiero „światowi ludzie” zaczęli podawać „zieleninę” na stołach w XIX wieku, a w wieku XX sałatę doceniono i wprowadzono do codziennego jadłospisu. Ze wszystkich znanych sałat największą popularnością podczas letniego biesiadowania na świeżym powietrzu cieszy się sałata lodowa. Pokrojona w szerokie pasy może być podawana razem z zapiekanymi warzywami lub podawana oddzielnie z sosem winegret, spienionym sosem jogurtowym, czy kwaśną ,śmietaną.