Zupa jarzynowa-krupnik z kurczakiem

Zupa jarzynowa-krupnik z kurczakiem
1 vote, 5.00 avg. rating (88% score)

blonnik-witalny-cena-4Składniki:

1. 2 udka z kurczaka
2. Włoszczyzna
3. 4 łyżki drobnej jęczmiennej kaszy
4. 3 ziemniaki
5. 2 listki laurowe
6. 3 ziarenka czarnego pieprzu
7. 3 ziarenka ziela angielskiego
8. Kilka gałązek zielonej pietruszki
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kaszę opłukać i osączyć. Zalać w garnku wodą, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować około 25 minut.
W drugim garnku zalać niepełnymi 2 litrami wody umyte udka z kurczaka, zagotować, zbierać z powierzchni tworzącą się pianę.
Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę. Do garnka z gotującymi się udkami dodać przyprawy, pokrojone warzywa i kaszę; zupę doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość gotować jeszcze około 15 minut (aż wszystko będzie miękkie). Mięso wyjąć z zupy, oddzielić od kości i pokroić w kostkę, włożyć ponownie do zupy. Doprawić do smaku.
Przed podaniem udekorować na talerzach gałązkami zielonej pietruszki.

Podobne wpisy tematyczne online: