Żurawina – zdrowy dodatek do potraw

Żurawina – zdrowy dodatek do potraw
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Żurawina jest szeroko znanym, lecz wciąż niedocenianym dodatkiem do dań, który charakteryzuje się nie tylko bogatym smakiem i aromatem, ale również wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi, które dotyczą zwłaszcza walki z zakażeniami.
Kwaskowato-słodki smak żurawiny sprawia, że jest ona doskonałym składnikiem potraw mięsnych, zwłaszcza drobiu. Stanowi również częste połączenie z francuskimi serami typu camembert. Sprawdzi się również w formie suszonej jako samodzielna przekąska lub w połączeniu z gorzką czekoladą.

Smakosze docenią również jej wysoką zawartość witaminy C i bioflawonoidów, które zwalczają wolne rodniki w organizmie. Najbardziej jednak znane są właściwości żurawiny w zakresie ochrony dróg moczowych. Ich zakażenie jest częstym problemem, zwłaszcza u kobiet. Medycyna ludowa od dawna stała na stanowisku, że regularne jedzenie żurawiny sprzyja ochronie pęcherza przed zakażeniem.

Od niedawna wiemy również, że zostało to potwierdzone w licznych badaniach naukowych, którym poddana została żurawina. Co ciekawe właściwości te dotyczą zarówno świeżych owoców, jak i soku żurawinowego, a także preparatów leczniczych, które są przygotowywane na ich bazie.

Mechanizm leczniczy jest związany z flawonoidami, które utrudniają bakteriom E. Coli przyczepianie się do ścian pęcherza, a tym samym ułatwiają organizmowi zwalczanie ich. Oczywiście sama żurawina jest niewystarczająca do zwalczenia już istniejącego zakażenia, ale doskonale będzie wspomagała działanie antybiotyków. Pozwoli również na prewencyjne zabezpieczenie się przed następnym zakażeniem.

Podobne wpisy tematyczne online: